Hydraulsystemtekniker (YH)
Sök till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Behovet av hydraulsystemtekniker är stort och 9 av 10 av våra elever får jobb direkt. Utbildningen är kostnadsfri och matchar näringslivets behov. Dessutom har du rätt till studiemedel och är garanterad bostad i Örnsköldsvik.
Utbildningen finns i hjärtat av hydraulikindustrin, Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest välutrustade tekniklabb inom hydraulik. En röd tråd i utbildningen är samarbetet med det lokala näringslivet, med flera världsledande hydraulikföretag. Under två praktikperioder kommer du att praktisera på ett företag och vi bjuder regelbundet in föreläsare från näringslivet.
Som hydraulsystemtekniker har du näst intill obegränsade utsikter att jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin. Du kommer att ha arbetsuppgifter på kontoret, i verkstaden, i skogen eller hos kunder i andra länder. Du kan till exempel jobba med att utveckla produkter, programmera system, felsöka och reparera en trasig grävmaskin, analysera driftsäkerhet och energiåtgång eller underhålla skördare.
Kursinnehåll
- Hydraulik, 65p
Introduktion och fördjupningar i hydraulikens ingående komponenter, ISOsymboler, schemastruktur och systemförståelse för industriella och mobila system
- Energieffektivitet i Hydraulik, 10p
Kursen inriktas på att ge förståelse för förluster i hydraulsystem och hur dessa kan minskas
- Hydraulik Montageteknik, 20p
Kursen tar upp installationsaspekter på hydrauliska system
- Maskinsäkerhet i Hydraulik, 5p
Kursen ger kännedom om allmänna regler och säkerhetskrav för system och deras komponenter
- Mobil, Industri och Offshorehydraulik,10p
Kursen ger förståelse för hur hydrauliken är utformad i mobila, industriella och inom offshore
- El- och Reglerteknik i Hydraulik, 20p
Kursen ger bl a grundläggande kunskaper om lik- och växelström, i mätning, mätvärdesbearbetning och beräkning av elektriska storheter
Antonia Elftsrand, arbetar på Försvarets Materielverk och stormtrivs
- Jag var arbetssökande i ca 1 månad efter mitt sommarjobb på Hydroscand. Jag sökte allt som fanns från Haparanda till Ystad i princip. Åkte på en del intervjuer men valde till slut arbetet på Försvarets Materielverk i Skövde. Jag arbetar med mycket hydraulik i bl a stridsvagnar och trivs jättebra med mina arbetsuppgifter.
ITH är en fantastisk skola som erbjuder utbildningar där du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden och som ger en bred kompetens. Jag rekommenderar ITH till alla som funderar på att läsa vidare eller funderar på ett karriärsbyte.
Christopher Lundberg, servicetekniker på Hydac
Christopher Lundberg har fått anställning på Hydac AB som servicetekniker med fokus på extern/intern service i Sverige. Christopher har sedan tidigare jobbat med montage, provning och ombyggnationer av olika hydrauliska systemlösningar. Han utgår från Hydacs huvudkontor i Spånga (Stockholm). Christoffer avslutade sin utbildning på ITH 2013.
5 poäng = 1 veckas studier
- Automation med Hydraulik, 15p
Kursen ger grundläggande kunskaper om hur moderna styr och reglersystem används i process och tillverkningsindustri samt i mobila fordon
- Teknologi i Hydraulik, 20p
De studerande skall efter kursen ha förståelse om det mekaniska och hydrauliska sambanden
- Tillämpad Matematik, 15p
Kursen ger de matematiska kunskaper som behövs för att övriga ämnen inom utbildningen skall kunna klaras av
- Examensarbete, 30p
Kursen ger kunskap om hur ett projektarbete går till och hur man på ett effektivt sätt letar information, sammanställer fakta samt dokumenterar och upprättar en god teknisk rapport
- LIA, 90p
Lärande i arbete, LIA, är den del av utbildningen där du får omsätta och använda dina kunskaper i praktiskt arbete ute på ett företag.
För fullständig kursöversikt och beskrivning, klicka här
Alexander Kovaliov, arbetar som resande i hela världen för Tess
2006 kom jag från Ryssland till Sverige. Jag lärde mig snabbt svenska och kunde söka Hydraulsystemtekniker utbildningen på ITH. Det var en trevlig tid i Örnsköldsvik och jag trivdes mycket bra. Jag fick direkt efter examen arbete på det företag där jag gjorde LIA. Efter några år med arbete på olika arbetsplatser hamnade jag i Norge och det norska företaget Tess. Tess säljer bl a slang och har en tjänst att inventera och märka slang ute hos kunder. Kunderna finns runt om i hela världen och jag får resa runt med kort varsel till båtar i Stilla Havet och oljeplattformar i Nordsjön. Det är ett fritt och roligt jobb. Framför allt får man se mycket. Jag har haft mycket nytta av min utbildning på ITH.
Esben Rostad, servicetekniker på Pon equipment AS
Jeg jobber som servicetekniker på Pon Equipment AS. Mitt jobb går ut på å holde i gang alle Caterpillar entreprenad-maskiner på et stort väg-prosjekt mellom øst og vest Norge. Det blir alt i fra vanligt underhåll til felsøkning og reparasjoner. Det kan vara lite tuffa tak ute i fälten, både hardt väder her oppe på fjellet og komplexa maskin system, men med en god bakgrunn fra ITH så løser de fleste problemer seg.
Ansökningsinformation
Utbildningen startar den 24 september 2018
Enstaka kurser
Nu kan du läsa enstaka kurser. Läs mer här
Behörighet
Läs mer om behörighet till Yrkeshögskolan här
Behörighet
Vi välkomnar alla att ansöka oavsett bakgrund, vi gör alltid en individuell bedömning. 20% av de antagna behöver inte uppfylla kraven nedan.
Kraven för särskild behörighet är godkända betyg från Naturvetenskapliga programmet, El- och energiprogrammet, Industriprogrammet, Fordonsprogrammet, VVS-fastighetsprogrammet eller Teknikprogrammet. Elever från övriga program kan komplettera sin utbildning med Fysik 1a eller ha minst 1 års yrkeserfarenhet inom teknik, el, fordon eller industri.
Urval
26 personer antas till utbildningen. Urvalet sker utifrån gymnasiebetyg och yrkeserfarenhet. Dessutom intervjuas alla sökande.
Certifiering Cetop 3
Utbildningen ger teori till certifiering av Montör, Underhållstekniker och Operatör. Efter två års yrkeserfarenhet kan du ansöka om certifikat för certifierad Underhållstekniker. Läs mer om certifiering här
Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och du har rätt till studiemedel.
Boende
Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info här
Kontakt
Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
Eva Lena Westman
E-post: evalena.westman [at] ith.se
Telefon: 0660-798 50, 070-155 92 26
INSTRUKTION ANSÖKAN:
Spara ned blanketten till din dator innan du fyller i den elektroniskt, skriv sedan ut. Skriv under och skicka in övriga handlingar till adressen som står angiven på formuläret.